5žena.com

po licenci IMAGINA INTERNATIONAL SALES, S.L.U. kreirala ©GLOBO MEDIA, S.A.

Prilagodba teksta i režija:RENE BITORAJAC

Autor glazbe: MARIO MIRKOVIĆ
Kostimografkinja: VEDRANA RAPIĆ
Oblikovanje svjetla: TOMISLAV SABLJAR
Video projekcije: SAŠA MARKOVIĆ

Igraju:
Tea - MIA ANOČIĆ-VALENTIĆ / DAJANA ČULJAK
Gloria - NATAŠA DANGUBIĆ
Đurđa - NINA ERAK - SVRTAN
Indira - DARIA LORENCI FLATZ / ANA BEGIĆ TAHIRI
Jelena - NATAŠA JANJIĆ / JADRANKA ĐOKIĆ

Trajanje predstave: 90 minuta
Premijerna izvedba: Scena Vidra, 27. listopada 2014.

O predstavi

Na duhovit i autoironičan način, kroz pet snažnih ženskih karaktera, razotkrivaju se svi aspekti ženskog pogleda na svijet.
U njihovim ispovijestima padaju maske i raskrinkavaju se sve tajne muškaraca, seksa i muško-ženskih odnosa.

Nakon premijera u Bilbau i Madridu 2002. godine, kada je “5žena.com” u samo dva tjedna pogledalo preko pedeset tisuća
ljudi, predstava je postala apsolutni hit koji se izvodio u mnogim zemljama, svugdje postižući jednaki uspjeh.

Po prvi puta u Hrvatskoj, u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh, domaća verzija ovog kazališnog hita
zabavljat će ne samo posjetitelje Scene Vidra, nego i posjetitelje svih scenskih prostora u Hrvatskoj.

Redatelj “5žena.com” je glumac Rene Bitorajac čiji su autorski projekti već prepoznati kao naslovi koji obaraju sve rekorde
gledanosti.

Ansambl predstave sastavljen od pet trenutno najzanimljivijih glumica domaće kazališne i filmske scene garancijom je dobre
kazališne zabave.

Salve smijeha

Po završetku pretpremijere 5žena.com neke su me znanice upitale da li sam uvrijeđen tom izvedbom koja je vrlo dobro komunicirala s (pretežno ženskom) publikom. Razlog tomu mogla bi biti njezina usredotočenost na neke mane muškaraca (od svakodnevnih sitnica do mačizma, nevjere, patrijarhalnosti ili nasilja prema ženama) ne samo potencirala nego i predstavila kao dominantna svojstva cijelog muškog roda. No, kako je to predstavljeno na vrlo duhovit način koji me je (kao i druge, ne baš brojne muškarce u publici) uspio vrlo često nasmijati, a uz to pokazati visoku razinu umijeća u stvaranju kazališta namijenjenog zabavi, doista mi nije bilo niti na kraj pameti da se uvrijedim.

Uostalom niti jedan od prikazanih nedostataka muškog roda nije nepoznat i za svakog bi se moglo naći nezanemariv broj primjera. Novina je mogla biti u načinu na koji se pet protagonistica na svojim redovitim sjedeljkama, tzv. babinjacima bavilo gotovo isključivo muškarcima, ističući s humorom (često i crnim) prvenstveno njihove mane i na taj način profilirajući svoj odnos prema svijetu, a i sebe kao osobe. Pritom su odbacivale feminizam i suprotstavljanje muškarcima, ali su isticale nužnost stvaranja „priručnika za uporabu“ tj. manipulaciju tim nižim bićima koja u nekim okolnostima ipak mogu biti korisna. Kako je redatelj i autor prilagodbe teksta muškarac, a to je i u prvim najavama kao autor predstave najavljivani José Miguel Contreras, to me je navelo da i ja postavim pitanje prijateljici doživljavaju li žene doista tako muškarce ili predstava zapravo pokazuje strah muškaraca da ih žene takvima vide. Njezin je dojam bio da je i jedno i drugo gotovo podjednako prisutno u predstavi.

Treba ipak kazati da Contreras nije ni dramatičar ni komediograf, nego danas ugledan teoretičar audiovizualnih komunikacija koji je počeo pišući za novine, zatim bio glazbeni urednik na radiju, a potom i producent i direktor programa na nekim TV-postajama, a kao producent i kreativni inicijator niza programa imao iznimno mjesto u razvitku Globo Media u danas najjaču komunikacijsku tvrtku na španjolskom jeziku. U to je vrijeme zamislio i okvir za 5žena.com. No, povod za tu ideju bio je veliki komercijalni uspjeh prethodnog projekta 5muškaraca.com, a završetak oba naslova ukazuje da je zamisao uključivala korištenje ili bar nadahnuće ispovjednim tekstovima na internetu, te da se zapravo radilo o komercijalno vrlo uspjelom formatu. Pojam formata do sada je doduše uglavnom bio vezan za zabavne emisije (od kvizova do sapunica) koje su se prodavale zainteresiranim TV-kućama širom svijeta, dok je njegovo pojavljivanje u kazalištu bilo je prilično rijetko, a u nas i gotovo nepoznato.

René Bitorajac je i u prilagodbi teksta i u režiji nadogradio zadani okvir tako da je protagonistice približio našoj sredini i mentalitetu te stavio naglasak na potrebu, a često i radost druženja zbog kojih se pet žena redovito susreće i izmijenjuje uz mnogo duhovitosti vlastita iskustva u rješavanju svima njima zajedničkih ili bar bliskih problema u odnosima s muškarcima. Britke replike međutim nisu isključivo namijenjene dijalogu na tim ženskim sjedeljkama, nego su nerijetko upućene izravno i gledateljima, te tako povezuju dramaturški okvir komedije s postupcima stand-upa. To je vidljivo i u uvodnom prizoru u kojem se pojavljuje djevojka Tea koju Mia Anočić-Valentić tumači s mnogo mladalačke energije, vješto prelazeći iz svjetonazornog optimizma tog lika u frustriranost neuspjesima u svojim rijetkim vezama s (nepodnošljivim) mladićima. Zato najčešće na sjedeljkama sluša iskusnije žene koje su u kasnim tridesetima još uvijek privlačne, ali i iskusne i bez iluzija te nezaustavljivo sipaju svoje ironične, često vrlo zločeste, ali i iznimno duhovite primjedbe o muškarcima. Da bi tako zamišljena predstava funkcionirala nužne su vrsne glumačke interpretacije koje će svojom raznlikošću i nijansiranoću obogatiti radnju koja samo varira osnovnu situaciju donoseći tek male fabularne pomake, a i dijalog koji će nasmijati publiku i istodobno jasno profilirati likove (i kojeg su, sudeći po uvjerljivosti, i same glumice prilagođavale svom govoru bez obzira na to koliko su te uloge bliske njima samima).

Daria Lorenci Flatz u ulozi menadžerice Indire, koja je sve podredila karijeri, sjajno iz distance takve pozicije prelazi u zajedljivost, otkrivajući tim rasponom dileme zrele, ali ne i zadovoljne žene. Nataša Janjić na vrlo zanimljiv način usmjerava pozornost na Jelenu koja nalazi užitak u varanju partnera za kojeg nema lijepih riječi, ali na kojeg se ljuti kada nasluti da i on nju vara. Nataša Dangubić je dojmljiva kao deprimirana i otrovna Gloria koja ostaje u lošem braku sanjajući još uvijek da će postati glumica. Te tri iznimne glumačke interpretacije svojim umijećem zabavljaju gledatelje, a istodobno ispod humora provlače i tugu za nerealiziranim snovima iz mladosti, dok im svojevrsni kontrapunkt stvara Teina majka Đurđa u upečatljivoj interpretaciji Nine Erak-Svrtan koja je s godinama i iskustvom sklona nešto pomirljivijim stavovima prema muškarcima i realističnijim pogledom na veze, ali koja u pojedinim trenucima izaziva salve smijeha otkrivanjem svojih potisnutih radikalnih stavova.

René Bitorajac je u svoju prvu samostalnu režiju unio iskustvo stvaranja hit predstava u kojima je (i to često u izrazito macho ulogama) kao glumac stvarao svoj nemali renome, te je zasigurno u koordiranju zajedničke igre vrlo dobrog ženskog ansambla, ritmu predstave i poentiranju pojedinih replika protagonisticama pomogao svojim osjećajem za ono što publika voli. Uz to je vjerojatno i uživao (kao i veći dio muške publike) u zamišljanju da nevidljiv sjedi na babinjaku i tako dozna o čemu žene razgovaraju međusobno i kako doživljavaju muškarce. Takav njegov pristup očito je protagonisticama donio radost u stvaranju predstave koju prenose na gledalište, nudeći uz dobru zabavu i poneke elemente za razmišljanje i gledateljica i gledatelja o rodnim odnosima. To 5žena.com čini uspjelom stand up komedijom koja je u zapadnim komercijalnim teatrima prepoznata kao novi žanr, iako po mom mišljenju ne bi bilo krivo u tome prepoznati i moderniziranu verziju kabarea. No, bez obzira kako to zvali, 5žena.com je potencijalni hit, ukoliko se bude mogla češće prikazivati, jer glumicama iz raznih kazališta nije lako uskladiti slobodne termine.
Tomislav Kurelec / KAZALIŠTE.hr, 28. listopada 2014.

Uspješan redateljski debi glumca Renea Bitorajca

Pet se glumica predstavlja publici monolozima o svojem ljubavnom životu u prvoj ovosezonskoj premijeri u Vidri
Glumac Rene Bitorajac uspješno je debitirao kao samostalan redatelj. Postavio je “5žena.com”, komercijalnu, mimsku predstavu, s pet ženskih likova, kao prvu ovosezonsku premijeru u Vidri, drugoj sceni zagrebačkog Kerempuha.
Predstavu je koproducirao privatni teatar Teatroman te se ona zapravo ne financira javnim nego privatnim novcem. Sudeći po premijeri, predstava će dobaciti stotinjak izvedbi koliko je potrebno da se isplati.

Ženske ispovijesti

Tekst uopće nema autora, nego je licenca, poput kviza ili reality showa, neka španjolska. Tri žene u najboljim godinama, jedna tinejdžerica i jedna mlađa baka ispovijedaju se jednom tjedno o svojim mukama s muškarcima. Frivolan razgovor, frivolna tema, opća mjesta, čarape u kutu, dlake u lavabou, daljinski u ruci, i slične trivijalije, ovdje se iznova rekreiraju kao dosta živahni skečevi. Za ovakav tekstualni predložak zbilja nije potreban autor nego glumac-redatelj, koji će ga prilagoditi autentičnom, domaćem mentalitetu i domaćim asocijacijama.
Bitorajac je to učinio spretno, a glavnu pohvalu i zaslužuje što nije otklizao u vulgarnost. Njegove su žene banalne ali nisu prazne, općenite ali ne i nekonkretne.
Ukratko, pet se glumica predstavlja publici monolozima o svojem ljubavnom životu.
Teu igra mlada Mia Anočić-Valentić, koju još nisam gledao. Za početak, dosta mek, smiren scenski nastup, zvonki glas, pomalo još guta zadnje slogove, trema i stanovita doza ironije što ju je prenijela publici, što je dovoljno za odličnu ocjenu. Kao najmlađa, nastupa prva, pa se ne mora nadvisivati s mnogo iskusnijim i ponajboljim našim glumicama, što ih je Bitorajac začudo uspio povezati u jednoj predstavi.

Uvjerljiva gluma

Iza Tee nastupaju Jelena, igra je duhovito i čvrsto Nataša Janjić. Zatim je tu Gloria, igra je Nataša Dangubić, u nekoliko nijansi daje naoko sigurnu, ne još i razočaranu gospođu s velikim ambicijama. Naivnost je glavni recept po kojem je svoj lik načinila Dara Lorenci Flatz za ulogu Indire, a scensko zbivanje manje-više zatvara Nina Erak-Svrtan kao Đurđa, najstarija i najironičnija, ali i najotvorenija prema sekundarnom, to jest muškom rodu.
Tomislav Čadež / Jutarnji list 29.10.2014